NA JUGOISTOKU NEŠTO NOVO

Posted: Studeni 17, 2011 in Vijesti

O lijepa, o draga, o slatka književna regionalna suradnjo! O tebi će se pričati, tebi će se rugati i tebe će se prizivati u društvu ugodnome.

A društvo ugodno čine: Lana Bastašić (Banja Luka, BiH), Marko Dejanović (Zagreb, Hrvatska) i Marija Krkač (Beograd, Srbija).

Maje su najavile da će svijet propasti 2012. Ekonomski analitičari zaprepašteno upiru prstima u Grčku i Italiju i skroz analitično nam govore da je Armagedon u tijeku. Izdavači i urednici hodaju sajmovima u potrazi za ramenom za plakanje i uhom na koje će priznati ‘Mi smo na izdisaju’. Neafirmirani pisci ih love pokušavajući ih natjerati da usprkos svemu čitaju rukopise i objavljuju ih, dok afirmirani brinu od čega će živjeti ako se uruše i hranitelji mediji.

Knjiga i književnost na BHSC jeziku/cima mogla bi pasti kao prva nevina žrtva propasti svijeta. No, ako smo išta mogli naučiti iz povijesti, onda znamo da iz ruševina svih tih krajeva svijeta bar redovito izniče dobra knjiga. Suradnja Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske u književnosti se zaziva već godinama. I veliki ju na neke sebi svojstvene načine već ostvaruju. No suradnja, na razini doslovnog ignoriranja postojanja granica, pokazala se dobrim rješenjem i za dvoje mladih neafirmiranih autora.

Marko Dejanović rođen je 1982. u Banja Luci, početkom 90-tih je prešao niz granica da bi se na kraju skrasio u Zagrebu. Tu živi i radi, a knjigu priča Belzebubov notes objavio je ove apokaliptične 2011. kod beogradskog izdavačkog studija Čekić.

Iste godine, kod istog izdavača, knjigu priča Vatrometi objavila je i Lana Bastašić. Ona je 1986. rođena u Zagrebu da bi početkom devedesetih prešla granicu i skrasila se u Banja Luci, gdje živi i završava niz fakulteta.

U oba slučaja urednica im je bila Marija Krkač.

Ova trojka predstaviti će nam knjige koje su istinski plod regionalne suradnje. Ali iskoristiti ćemo ih i da popričamo i raspravimo jesu li njihove knjige tek ekscesi ili prve knjige nečega novog na jugoistoku (post)apokaliptične Europe. Raspitati ćemo se kako izdavač reagira kad mu na e-mail sjedne rukopis neobjavljenog autora iz druge države i kako tom autoru uopće padne na pamet da ga pošalje u drugu državu. Pitati ćemo i kako carinici te policajci reagiraju ako ste na famoznoj balkanskoj narko ruti, a vi teglite teške, u smeđi papir omotane pakete knjiga. Pitati ćete sve što vam padne na pamet…

Vidimo se i dobrodošli!

Booksa, Martićeva 14d, Zagreb, srijeda 7.12. u 19 sati.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s