Finale Kamova i pojavljivanje na televizoru

Posted: Listopad 27, 2015 in Vijesti
Oznake:, , , , , ,

Žiri Hrvatskog društva pisaca je za finalnih pet knjiga nagrade Janko Polić Kamov odabrao i moj roman “Karte, molim!”. Više o tome možete pročitati ako pratite ovaj LINK. Meni se obrazloženje jako svidjelo pa ću ga i tu citirati:

Marko Dejanović: Karte, molim
Sandorf, Zagreb, 2015.
Za razliku od srednjoeuropskih vlakova s intimnim kupeima, na Dejanovićevoj liniji Beograd-Zagreb stolice su razmještene kao u autobusu. Nakon ove prozaične, ali za priču ključne primjedbe, u romanu ništa više nije površno. Prometna nesreća raslojit će svjetove na svjesne i nesvjesne, u kojima putnici, nazvani prema četiri evanđelista, ustupaju Dejanoviću svoje očuđujuće priče. Tijekom istrage, Dejanović ih prenosi inspektoru i doktorici, a ta virtuoznost pomicanja i propadanja okvira u kojima zapleti dobivaju i gube smisao stvara u nama adrenalinsku privlačnost. Dejanović vrsno i bez sentimentalizma oživljava univerzalne emocije – ljubav, želju za osvetom, strah od smrti – uglavljujući ih u hrvatsku sadašnjost kroz nimalo stereotipizirane detalje. Jedinstvene i začudne, a istom i arhetipske priče o poslijeratnoj tragici jure na liniji Beograd-Zagreb, pa čak i kad iskoče iz tračnica, one i dalje, ili baš usprkos tome, putuju prema svojoj/našoj poanti.

Osim toga, u ponedjeljak sam se pojavio na televizoru, u emisiji Knjiga ili život, na HTV-u 3. To možete da vidite ovdje:

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s