Stand up je pokazao zube!

Posted: 8 siječnja, 2020 in Nov i ne
Oznake:, ,

Dave Chappelle, Sticks&Stones, Netflix

Marko Dejanović, 
za Jutarnji list

Primati pokazuju zube kao izraz straha. Keze se. Taj kez iz straha, reći će antropolozi, evoluirao je u osmijeh i smijeh. Smijeh kod ljudi proizlazi iz straha, iz napetosti i poništava ga. Ljudi, kad se smiju, poništavaju strah.   

Komičari, vaša dužnost je govoriti nesmotreno! Poručio je to Dave Chappelle, jedan od ponajboljih stand up komičara današnjice, u svojem specijalu Equanimity iz 2018. U svom novom specijalu Sticks&Stones (Drvlje i kamenje) je Chappelle nesmotren da gotovo ne može biti nesmotreniji. I smiješan. Urnebesan. 

U vrijeme tzv. kulture otkazivanja koja vlada američkim showbiznisom, Dave Chappelle je objavio specijal u kojem zadire u gotovo sve američke tabu teme. Tjera gledatelje da skupa s njim pokažu zube svima koji bi tabuizirali sve više tema, koji bi izražavanje nekomfornog stava obavili strahom za karijeru, egzistenciju i društveni status. 

Cijeli specijal, osim misli koje Chappelle nesmotreno slobodno iznosi, je baziran oko ideje odbacivanja lanaca političke korektnosti. Osim što je urenebesan, specijal je i poziv na bitku, na otpor. Počevši od naziva. Drvlje i kamenje je kod nas samostalan izraz, u SAD-u je samo dio većeg stiha koji glasi “Drvlje i kamenje mi može slomiti kosti, ali riječi me ne povrijeđuju”. Kao da je Chappelle već nazivom predvidio reakciju koja je uslijedila nakon objave specijala 26. kolovoza. Brojni mediji engleskog govornog područja zasuli su ga “drvljem i kamenjem”, kritizirali zbog cijelog niza šala o temama o kojima se, po njima, ne bi smjelo šaliti. Chappelle kao da je unaprijed odgovorio na kritike neizgovorenim dijelom imena – riječi me ne povrijeđuju. 

Chappelle izlazi na pozornicu u Atlanti, gradu u saveznoj državi Georgiji, u maslinasto zelenom kombinezonu s imenom Chappelle ispisanim na prsima. Izlazi u vojnoj uniformi. I odmah počinje s napadom na publiku koja se, govori kroz šalu, pretvorila u rulju što čeka bilo kakvu grešku da uništi svaku poznatu osobu. A onda klizi iz jedne kontroverzne fore u drugu. Usudio se pomisliti i reći kako ne vidi što je krivo učinio kolega komičar Louis CK, brani drugog kolegu komičara Kevina Harta, kojeg su natjerali na odustajanje od vođenja dodjele Oscara zbog dvije homofobne šale na Twitteru prije deset godina. Chappelle brani stand up komičare, a u epilogu specijala (epilog kreće nakon završetka odjavne špice, nemojte prerano gasiti Netflix) će na pitanje o drugim komičarima odgovoriti kako su komičari njegova obitelj, kako je sa 14 godina ušao u svijet stand up komedije i komičari su ga odgojili. 

Posebnu paljbu po Chappellu izazvalo je njegovo sprdanja u vezi pedofilskog skandala Michaela Jacksona. Pogotovo dio u kojem Chappelle kaže kako ne vjeruje dvojici mladića koji su ga optužili u dokumentarcu nastalom deset godina nakon smrti Kralja Popa. Komičar odbacuje ušutkavanja, uzima si za pravo misliti drugačije, ne vjerovati optužbama.  

A onda je posebni segment posvetio transseksualnosti, temi zbog koje je redovno bio na udaru cenzora, a koju, kako sam kaže, jednostavno ne može prestati obrađivati. I opet, u epilogu specijala Chappelle priča najviše otkrivajuću priču o stvarnom doživljaju na svom nastupu.

Tijekom istog nastupa, imao je dvije neugodne situacije. Prva je bila što se žena ustala i plačući izašla iz dvorane. Dave se rugao sa MeeToo pokretom, što je ženu povrijedilo. Izlazeći iz dvorane doviknula je komičaru “Ispričavam se što sam silovana”. Takva izjava je, naravno, momentalno ubila atmosferu na showu. Chappelle je nelagodu i strah publike razbio odgovarajući “Gospođo, to što ste silovana nije Vaša krivnja. Ali nije ni moja.” Na istom showu je bila i transrodna žena Daphne. I ona je umirala od smijeha na sve fore, sve, čak i one o transrodnosti i transseksualnosti. Poslije showa je Daphne pozvala Davea na piće i pričali su o njegovim šalama. Rekla mu je da je čitala u New York Timesu o njemu, kritički tekst s poantom da Chappelle normalizira seksualno predatorsko ponašanje pjevača R. Kellyja šalama o tome. “Zašto ne pišu da normaliziraš transrodnost šalama o transrodnosti”, zaključila je Daphne. I ostavila Dave pod dojmom. Pitao se zašto su dvije žene na istom showu imale dvije tako različite reakcije. Zašto je prva žena toliko loše primila njegove šale, dok se Daphne vrhunski zabavila. “I onda sam se sjetio. Daphne je nekada bila muškarac!”, brutalno poentira Chappelle i izaziva smijeh publike. 

Chappelle je, kao nevjerojatno vješti i duhoviti veteran komedije, u ime stand upa bacio rukavicu cenzorskoj kulturi otkazivanja koja vlada Amerikom. Nesmotreno je prizvao kritiku, izložio se pozivima na ukidanje, ali si je uzeo za pravo ne strahovati nego slobodno izraziti svoje misli i smijehom poništiti strah od tabu tema. Sticks&Stones traje oko sat i pol, pri čemu je zadnjih 25 minuta spomenuti Epilog. A sve završava, vjerujem nimalo slučajno, praćeno pjesmom Where is my mind, od grupe Pixies, pjesmom neodvojivom od filma Klub Boraca.

Komentiraj